You are viewing zalia_varna

Ankstesnis įrašas | Kitas įrašas


Taigi, buvau vėl miške. Nors gydytojai ir gąsdina dėl visų erkių platinamų ligų, kažkodėl man jokios ypatingos baimės nėra. Galiu drąsiai vartytis aukštoje žolėje, mėgautis gamtos prieglobsčiu ir visai nesiparinti dėl tų mažyčių kraujasiurbių. Ne, ne dėl to, kad būčiau pasiskiepijus ar persirgus... Ne. Tiesiog kai kasmet randu bent po porą įsisiurbusių erkių, imi žmogus ir prie to pripranti. Visada buvau kiek gėlių vaikas. Man gamtos reikia. Tik ten galiu atsipalaiduoti. O koks atsipalaidavimas gali būti, kada nuolat reikia galvoti: "ar per mane čia kas tik neropoja?..." Tuomet ir nebegalvoji :)

Išbandžiau savo džiovintus čiobrelius. Arbatoje. Galiu pasakyti, kad skonis bei kvapas tikrai kitokie. Nežinau, dėl ko būtent, tiesiog joje nėra kažko, kas kitoje arbatoje man nepatinka. Ir sunku pasakyti, kas būtent. Jei domina, užeikit į svečius, būtinai pavaišinsiu ;)

Prisigėrusi naminės (žinoma, kad arbatos :)), nebesinori ir pirktinės. Pamaniau: neužteks visai žiemai. Dar kartą bėgte į mišką čiobrelių.




Dar prisirinkau žemuogių. Kadangi jau buvau jų atsivalgiusi, šis litras (ar netgi daugiau; manau, daugiau) buvo sudžiovintas. Tiksliau, dar džiovinamas. O jau kvapas kambary! Įėjus į namus, iš karto jaučiamos žemuogės. Tiesą sakant, net nesitikėjua, kad gali šitaip kvepėti. O visgi, pasirodo, gali...

Uogos prinoksta birželio - liepos mėnesį.Lietuvoje gana dažna. Auga lapuočių ir spygliuočių miškuose, ypač kirtimuose, retmėse, pamiškėse.
Uogose yra 4,3-9,6% cukrų, 0,6-1,5% paktino, 1,0-2,0% organinių rūgščių, vitaminų.
Džiovintos uogos ir lapai vartojami medicinoje, iš jų verdama skani it vitamininga arbata.

Sakoma, kad ką tik nuskintas uogas geriausia iš pradžių apvytinti 50-60C temperatūroje (pvz orkaitėje), o baigti aukštoje temperatūroje, apie 70-80C. Aš, vis dėlto, džiovinu taip pat kaip ir čiobrelius. Kol kas džiūsta puikiai :)




Ir paskutinė miško gėrybė: liepų žiedai. Jų kvapą esame kiekvienas užuodę, net gyvenanys didmiesčiuose. Neįmanoma neužuosti žydinčių liepų; kai jos kvepia, visas oras tarsi prisipildo to saldumo, tiesiog galima jį pajusti burnoje...

Vis dėlto, negalima skinti žiedų nuo kelio. Tada ant jų būna daug kenksmingų medžiagų, sunkųžių metalų... Norėdami gero pasidarysime meškos paslaugą :)
Liepos žydi birželio - liepos mėnesiais. Auga derlingose, drėgnose dirvose miškuose, paupiuose, parkuose, pakelėse, sodybose. Paplitusi visoje Lietuvoje.
Žaliavai renkami žiedynai su pažiedlapiais.
Žiedynuose yra iki 0,05% eterinio aliejaus, flavoninių glikozidų (hesperidino ir tiliacino), saponinų, gleivių,rauginių medžiagų, organinių rūgščių, cukraus, 21mg% karotino, iki 580mg% askorbino rūgšties; lapuose - fitoncidinių medžiagų.
Arbata be galo kvapni, tačiau skatina prakaito išsiskyrimą (kas būna svarbu sergant peršalimo ligomis).

Džiovinau lygiai taip, kaip čiobrelius: tiesiau kepimo popierių, užtraukiau žaliuzes, kad būtų tamsiua ir uždengiau kitu kepimo popieriaus lapu. Dėjau į balkoną.




Ir pabaigai - visas mano grožis kartu:


Žemuogės...


Liepžiedžiai...


Čiobreliai...

Comments

zaidziamevirtuve.blogspot.com
Jul. 13th, 2009 05:23 pm (UTC)
O, aš irgi būčiau laiminga prie tokių gėrybių... žemuogės... mmmmm
zalia_varna
Jul. 13th, 2009 07:38 pm (UTC)
Aha, miško skanėstai :)

Beje, mačiau Tavo citrinas ir man labai patiko, tik kažkodėl negalėjau palikti komentaro. Kažin, kodėl?...
zaidziamevirtuve.blogspot.com
Jul. 14th, 2009 02:44 pm (UTC)
Net neisivaizduoju, kas buvo nutike... Po "skambucio" :) i pasta, apsiziurejau ir pakeiciau siek tiek nuostatas, tai dabar galima komentuoti :)

O nebandei sušaldyti pertrintų žemuogių? Galima su cukrumi, galima su medumi :) nerealiai skanu :)
zalia_varna
Jul. 15th, 2009 08:33 pm (UTC)
O, gerai tada :)Įdomios tos citrinos be galo, tik, ech... Mano dantys per jautrūs rūgščiai, net greipfrutų netoleruoja... :( Tenka imtis apgaulės :)

Užšaldytos uogos su cukrumi pas mane jau keletą žiemų karaliauja :) Ir braškės, ir serbentai (juodi nerealiai skanūs būna su varškės sūriu:)), ir avietės (pastarosios man ypač patinka). Kas apie kitas uogas - nežinau. Nei mėlynių, nei žemuogių, nemėginau. Žinau, kad verta, tik kad negaliu nesuvalgyt šviežių :)))
(Anonymous)
Feb. 17th, 2011 04:26 pm (UTC)
koma
Koks mielas ir nuosirdus pasakojimas, simet ir as taip darysiu, tik abejoju ar rasiu ciobreliu. Bet vat zinau miska, kur auga vesliai rugstynes, dideles, mesingos. Tai prisistatysiu ziemai, dievinu rugstyniu sriuba , mmmmmmmmmmmmm
zalia_varna
Feb. 23rd, 2011 10:41 pm (UTC)
Re: koma
Būtinai patariu virti ir šviežių rūgštynių sriubą - drąsiai galiu vadinti dievų maistu dėl kvapo ir vertingų medžiagų, kurių taip reikia pavasarį... ;)
O dėl čiobrelių - nėra taip jau sunku jų rasti :)

Profile

zalia_varna
Žalia Varna

Latest Month

January 2011
S M T W T F S
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

ESU IR DALYVAUJU:




Kvepiantis Urvas



Kviečiame dalyvauti!

Prisijunk ir tu!

Mano kontaktas:
niam-niam@slapta.lt

Ir dar:

Būk atsakingas


Savaitės skanumynas
Pati skaniausia pica!
Powered by LiveJournal.com
Designed by chasethestars