?

Log in

Ankstesnis įrašas | Kitas įrašas

Svarainiai žiemai

...arba svaraininiai cukriukai ir svarainių sirupas.
Svarainis - erškėtinių šeimos  obelinių pošeimio augalų genties vaisius vedantis augalas.
Vienam užsienietiškam bloge buvo rašoma, kad svarainis - tai vaisius, kuris virdamas parausta. Nustebau, bet virdama sirupą tuo įsitikinau.
Dar girdėjau, kad svarainis - lietuviška citrina.
Ir dar - kad tai puikus vaistas nuo gripo ar peršalimo. Svarainiuose vitamino C ne ką mažiau nei citrinose, kas yra svarbu šaltuoju metų laiku. Svarainius būtina nuskinti dar iki stipresnių šalnų, o per žiemą galima laikyti šaldytuve (retkarčiais patikrinant, ar neminkštėja ir negenda).


 
Iš šių vaisių pagaminti cukriukai labai skanūs. Tikrai! Jais galima mėgautis visą žiemą kaip saldainiais (kažkuo panašu į kristalizuotą imbierą), tik, aišku, nepalyginamai sveikesniais. Svarainiuose yra labai daug pektino, kuris verdant uogienes veikia kaip natūralus tirštiklis, todėl uogienes su svarainiais virti galima trumpiau. Ilgiau pavirtas svarainių sirupas būna ne visai sirupiškas, o stipriai sustingęs kaip želė, tik daug kietesnis, o pačius svarainius tinka maišyti su obuoliais, kriaušėmis, cukinijomis bei moliūgais.


Puikus vaistas nuo peršalimo - gėrimas su svarainiais. Tereikia iš jo pašalinti sėklas su sėklalizdžiais, sutrinti su medumi ir šiuo mišiniu paskaninti mėgstamą arbatą. Paprasta, tačiau veiksminga (man visada buvo priimtinesni natūralūs gydymosi būdai, nes jie veikia daug švelniau ir neturi aštrių šalutinių poveikių).
 
 
 

Žodžiu, svarainiai - ne tik sveika, bet ir skanu. Ir naudinga. Ir be galo gaila, kad, soduose jiems taip gerai augant, nevisada suspėjam pasinaudoti jų teikiamomis savybėmis. Ką gi, šį kartą bus ir mano duoklė Skanioms Savaitėms, nes su tortu nesuspėjau, kad ir kaip stengiausi. Ech... Valgykim svarainius ir būkim sveiki! (čia buvo beveik tostas :)))
 

Svarainių cukriukai

Reikės:

*svarainių;
*cukraus.


Tikslių kiekių nerašau, nes čia priklauso nuo to, ar svarainiai bus labai sultingi, ar mažiau.
Iš svarainių išimti sėklytes ir sėklalizdžius, supjaustyti gabalėliais ir sudėti į indą.
Užpilti cukrumi, pakratyti, kad subyrėtų, jei reikia, dar užpilti ir palikti per naktį.
Ryte susidariusį sirupą nupilti ir svarainius dra kartą užpilti cukrumi.
Palaikyti kol susigers drėgmė, tada išdžiovinti ir nuimti cukraus perteklių.

Svarainių sirupas


Skystį, likusį nuo svarainių cukriukų užvirti, galima sudėti likusį cukrų, jį ištirpinti.
Sirupą pavirti 15-20min. kol išvirs, t.y., sutirštės, vandens bus nugaravę maždaug pusė kiekio ir pamaišius ims putoti.
Supilstyti į sterilius stiklainiukus, atvėsinti.
Laikyti vėsioje vietoje, atidarius - šaldytuve.


Comments

sizike
Oct. 30th, 2009 11:20 pm (UTC)
o jo, visą vaiksytę darydavom... nekenčiau pjaustyt svarainių :D bet labai skanu valgyt :D
zalia_varna
Oct. 31st, 2009 08:00 pm (UTC)
Pjaustyt tai ir aš ne mėgėja :) Bet verta, mmm, kaip po to skanu būna... :))

Profile

zalia_varna
Žalia Varna

Latest Month

January 2011
S M T W T F S
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

ESU IR DALYVAUJU:




Kvepiantis Urvas



Kviečiame dalyvauti!

Prisijunk ir tu!

Mano kontaktas:
niam-niam@slapta.lt

Ir dar:

Būk atsakingas


Savaitės skanumynas
Pati skaniausia pica!

Page Summary

Powered by LiveJournal.com
Designed by chasethestars