?

Log in

No account? Create an account

Ankstesnis įrašas | Kitas įrašas

Patys skaniausi rauginti kopūstai

Neseniai ketinau gaminti šaltalankių džemą. Žiemai, aišku. Ėjau rinkti, bet nepavyko - skinant pirštais susispausdavo, šakute (kaip kad esu girdėjusi) - prasidurdavao. Nemoku... Ir štai mama vienos pažįstamos, kuri gyrėsi, kad su vyru per porą valandų geba du kibirus jų pririnkti, paklausė, kokia gi šitų uogų skynimo paslaptis. Toji išsišiepė, išsiviepė ir...  firmos paslaptis  - teišlemeno. Kone užviriau iš pykčio. O mes jai tiek gero... Na ir tebūnie. Šį kartą aš ne apie tai.

Kartą Maximoje (o gal Norfoje?) įsigyjau nežmoniškai skanių raugintų kopūstų. Nežinau, ar jie buvo su daug E, ar gaminti kažkokiu ypatingu būdu, ar tiesiog gerai nusisekę, bet skanesnių turbūt nebuvau ragavusi. Kiek bepirkčiau... Iki šiol, kai rimtai užsimaniau kopūstų. Raugintų, žinoma.

Ir dabar kita gera teta pamokė, kaip užsiraugti kopūstus. Ta gera teta - mamos sesuo. Receptas tikrai neįprastas ir unikalus tuo, kad šitaip paruoštus kopūstus galima skanauti jau kitą dieną (įprastai gaminant, reikia laikyti šiltesnėj vietoj, laukti, kol išrūgs... Tada visą savaitę virtuvė kopūstais dvokia. Nes kvapas jau įgrisęs būna...), dar nereikia spaudžioti kočėlu kaip kad įprastai raugiant. Na nebent norit spanguoles sutrinti..:) Žodžiu, didžiausias darbas - supjaustyti kopūstą.


Rauginti kopūstai

Reikės:

*vidutinio dydžio ar didesnės kopūsto galvos;
*2 nemažų morkų;
*geros saujos spanguolių (šviežių arba šaldytų);
*3 šaukštų kmynų;
marinatui:
*litro vandens;
*2 šaukštų druskos;
*2 šaukštų cukraus;
*100g acto;
*100g aliejaus.


Kopūstus supjaustyti smulkiomis juostelėmis (sučečkavoti :)), morkas sutarkuoti burokine tarka. Sumaišyti.
Suberti spanguoles ir kmynus.
Vandenyje ištirpinti druską bei cukrų, supilti aliejų, actą, pamaišyti ir užvirinti.
Verdančiu skysčiu užpilti kopūstus ir gerai išmaišyti, galima paspaudžioti spanguoles, kad būtų rūgščiau.
Uždengti ir palikti vėsioje vietoje (galima ir balkone, jei įstiklintas :)).
Skanauti nors ir kitą dieną...
Beje! Gaminant greitam suvartojimui, tai neturi įtakos, bet norint tokių kopūstų turėti per žiemą, reikia atsižvelgti į mėnulio fazę: kopūstams raugti tinka jaunas mėnulis.




Beje rimtai, gal kas žinot, kokia ta ypatinga technika, kuria galima per trumpą laiką pririnkti daug šaltalankių? Tiek daug jų auga, na tiesiog gaila, kad taip ir liks žiemai...

Comments

(Anonymous)
Nov. 4th, 2009 06:20 am (UTC)
juos skina jau esant salnoms, tada paprasta ir greita :)
zalia_varna
Nov. 5th, 2009 05:27 pm (UTC)
Bandžiau, tik kad šaltalankiai tokio aliejaus turi, tai ir šąla lėčiau. Reikia nebent gerai sušalusias, nes kitaip tęžta...
(Anonymous)
Nov. 4th, 2009 07:51 am (UTC)
Tai kad jau čia gaunasi marinuoti kopūstai, raugintų reikia išlaukt, kaid ir kaip sunku būtų
zalia_varna
Nov. 5th, 2009 05:48 pm (UTC)
Na galbūt, jei jau gilinamės į žodžio semantiką: rauginti, reiškia turi būti parūgę. Ne kitaip :) Bet laikant per žiemą, rūgsta toliau, tai kaip ir viskas gerai :) Čia tik paminėjau, kad galima valgyti ir kitą dieną (nes jau skanu bus), bet gi tikrai nebūtina ;)
(Anonymous)
Nov. 4th, 2009 01:28 pm (UTC)
Siaip
O sltalankiu rinkimui pasidaro tokias ragatkes su zilka, brauki per saka, po saka kibiras ir byra uogytes :)
zalia_varna
Nov. 5th, 2009 05:48 pm (UTC)
Re: Siaip
Šitą išmėginsiu, dėkui labai ;)
(Anonymous)
Nov. 4th, 2009 07:16 pm (UTC)
manau, kad šaltalankio uogas sušalusia rinko. tada visai nesunku jas nuskinti. tik dėl tų dviejų kibirų per 2 valandas tai nežinau, nežinau... ar įmanoma taip greit...
zalia_varna
Nov. 5th, 2009 05:49 pm (UTC)
Ir man atrodo, kad nelabai įmanoma, bet kai jau taip gyrėsi...:) O dėl sušalusių irgi nevisiškai pavyko - susimaigė...
(Anonymous)
Nov. 5th, 2009 07:02 am (UTC)
Šaltalankius reikia skinti su visom šakom (aišku, negalima taip elgtis), bet tada šakelę įkiši į kamerą nežinau kuriam laikui, nes nebandžiau. Tada ištraukus, uogos nubyra. Kaimyno būdas :)
zalia_varna
Nov. 5th, 2009 05:50 pm (UTC)
Gaila medelių :D Matyt teks palaukti, kol lauke pašals tiek, kiek kameroj, jei iki tol patys ant žemės nenubyrės :)
(Anonymous)
Nov. 10th, 2009 04:44 pm (UTC)
ar zinai, kad kopustus raugti reikia per delcia? :)
zalia_varna
Nov. 10th, 2009 06:13 pm (UTC)
Per jaunatį, ne per delčią ;) O kodėl, tiesą sakant, nežinau. Teta pasakė, kad taip geriau išsilaiko, tai gal ir teisybė. Juk ir sėjai svarbus mėnulis :)
(Anonymous)
Jan. 29th, 2010 11:22 pm (UTC)
Gintaras59
Čia smulkiai aprašo kaip ir kas priklauso nuo mėnulio: http://www.mama.lt/show-article/2912/Menulis-virtuveje. Aš irgi raugiu per delčią.
zalia_varna
Jan. 31st, 2010 09:03 pm (UTC)
Re: Gintaras59
Ohoho! Ačiū. Tikrai gana įdomus ir naudingas straipsnis (nes dažnai būna vieną kartą ką nors pagaminus išeina puikiai, kitą kartą - vėl puikiai, o trečią, deja, klaikiai) - bent aišku bus, kodėl nepasiseka. Arba, paprasčiau, bus galima kaltinti mėnulį :)))
(Anonymous)
Feb. 3rd, 2010 02:03 pm (UTC)
dėkoju už "skanius kopūstus" ,o dėl šaltalankių skynimo...: reikia skinti su šakute ,braukant per šaltalankio šakelę... sėkmės!
zalia_varna
Feb. 4th, 2010 08:54 pm (UTC)
Dėkui ;) Išbandysiu :)

Profile

zalia_varna
Žalia Varna

Latest Month

January 2011
S M T W T F S
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

ESU IR DALYVAUJU:




Kvepiantis Urvas



Kviečiame dalyvauti!

Prisijunk ir tu!

Mano kontaktas:
niam-niam@slapta.lt

Ir dar:

Būk atsakingas


Savaitės skanumynas
Pati skaniausia pica!

Page Summary

Powered by LiveJournal.com
Designed by chasethestars