Žalia Varna (zalia_varna) wrote,
Žalia Varna
zalia_varna

  • Mood:

Ryžių duona

Koks gražus šiandien rytas! Ir visgi esu egoistė ir tikiuosi, kad gražus jis bus tik iki pietų. Nes tik dabar turiu laiko juo grožėtis. Dar planuoju nueiti išsikasti topinambų, nes baisiai įdomus tas jų išgirtasis skonis. O vėliau dėl manęs, gali nors ir lyti. Ir vėl visą darbų krūvą palikau paskutinei akimirkai, vėl reikia viską daryti paskubomis, bele padaryt, kuo greičiau... Atsibosta tos pareigos, ypač kada nesijaučia jų nauda. Visiškai.




O dabar apie duoną. Šioji atsirado kažkaip visai netyčia: turėjo būti ruginė, o gavosi iš ryžių. Ir dėl to kaltas tik paprastas paprasčiausias sumaišymas: vietoj angliško rye perskaičiau rice. Juokinga, kvaila? Taip. Bet tik darbo eigoje pastebėjau, kad kažkas turėtų būti kitaip. Žodžiu, improvizavau duonos tema. Ir gana sėkmingai. Pati duona išėjo traškesnė nei įprastai, tačiau ne kieta. Ir šiek tiek ilgiau išliko šviežia. Skonis lengvai priminė baltą duoną, bet kmynai suteikė savotišką prieskonį, kuris čia labai tiko.


Ryžių duona
(du kepaliukai)

Reikės:
*5 puodelių duonos miltų (arba tiesiog kvietinių pirmos rūšies 812D);
*7g sausų mielių;
*0,5 puodelio alyvuogių aliejaus;
*2 šaukštų kmynų;
*2 šaukštų druskos;
*2 puodelių ryžių.

Ryžius pakepinti, kad būtų traškesni ir kvepėtų, ir sumalti.
Sumaišyti 2 puodelius duonos miltų, mieles, 3 puodelius šilto vandens ir palikti maždaug valandai.
Įmaišyti aliejų, kmynus ir druską.
Sudėti ryžių miltus ir likusius duonos miltus.
Tešlą išminkyti iki vientisos masės ir dar šiek tiek, kad patektų daugiau oro, viso maždaug 15min.
Tešlą dėti į aliejumi pateptą dubenį, pridengti ir ;eisti kilti dar valandą.
Taša apminkyti, išspausti orą ir palikti dar vienai vandandai šiltoje vietoje arba šaldytuve per naktį.
Paruoštą tešlą padalinti į dvi dalis, suformuoti du kepaliukus ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Uždengti rankšluosčiu ir palikti kilti 30min.
Tada dėti į įkaitintą iki 200 C orkaitę ir kepti 5-50min. Atvėsinti ant grotelių.



Tags: duona, grūdai ir kruopos, veganiški
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 4 comments