Žalia Varna (zalia_varna) wrote,
Žalia Varna
zalia_varna

  • Mood:

Iecavos linų duona

Ar jaučiat pavasarį, gamtą ir žalumą? Tą pabudimą, kuris lyg daigelis dygsta iš kiekvieno mūsų?

"...Kranklio kelias pavojingas, sparną rėžiantis aukštai,
Tu suklupsi jei mirtingas, nemarus juo žengs lengvai,
Spinduliai juodi ištvinę, Velino ugnies takai,
Pakeliui į amžinybę palydės tave vilkai..."


"...Mano kelias pavojingas, netikėtas ir slidus,
Tu suklupsi jei mirtingas, arba tapsi nemarus,
Išvaduoti tavo vėjai, tavo laisvė širdyje,
Pakeliui į amžinybę pasiimki ir mane..."

Obtest - Vedlys

Buvau Jorėje. Nežinau, ar paveikta senųjų pagoniškų apeigų, kuriose dalyvavau, ar jausdama pavasarį, ar tiesiog dėl to, kad esu gamtos dalis, iš naujo, vėl ir vėl jaučiu harmoniją su pasauliu ir su savimi. Gera atrarasti savo vietą po saule. Neradau dar jos, bet gera ieškoti. Gera eiti į savo tikslą, gera priimti nesėkmes, žvelgti į jas kaip į ženklą ar pamokymą, apskritai gera į viską žvelgti filosofiškai. Ir gerai, kad nepadariau visko, ko reikėjo, dėl to aš visiškai neimu į galvą, absoliučiai. Jei tai nėra taip svarbu, kad be to negalėčiau gyventi, tai ar apskritai yra svarbu? Ko manęs išmokė šitas pavasaris? Džiaugtis. Nuoširdžiai. Džiaugtis, kad turiu laisvą minutę pasigaminti salotų, džiaugtis avokadu, kurį laikau rankoje, džiaugtis saule ir vėju, džiaugtis mišku, į kurį dabar galėsiu eiti dar dažniau, džiaugtis nauju daigeliu ant palangės - ir per daug negalvoti apie tai, kas bus kadanors ir kažkada. O tiesiog gyventi.

Naminė duona. Tai nusako viską: namų jaukumą, skalsą, harmoniją su pasauliu, ryšį su žeme, pirmapradį tikėjimą, grįžimą ten, iš kur visi esam atėje... Kepamos duonos aromatas, linų sėklytės, nubyrėjusios po stalu minkant duoną, paslapčia primena tai, kas neapčiuopiama, bet kartu taip tikra ir pažįstama.


Iecavos linų duona
(2 kepaliukai)


Reikės:
*3 stiklinių kvietinių duonos miltų (812D rūšies);
*3 stiklinių ruginių miltų;
*0,5 tiklinės kviečių gemalų;
*0,75 stiklinės smulkintų linų sėklų;
*gero žiupsnio druskos;
*3 šaukštų cukraus;
*pakelio (šaukštelio; ~7g) sausų mielių;
*~2 stiklinių šilto vandens (man reikėjo vos vos daugiau);
*šaukšto aliejaus.


Mieles sumaišyti su cukrumi, užpilti porą šaukštų vandens ir palikti, kad truputį pakiltų.
Dideliame inde sumaišyti kvietinius miltus su 2 stiklinėmis ruginių miltų, įmaišyti kviečių gemalus, linų sėklas ir druską.
Supilti pakilusias mieles, vandenį, aliejų ir išmaišyti.
Suberti likusią stiklinę ruginių miltų ir užminkyti tešlą.
Minkyti ant miltais pabarstytos lentos kol tešla taps vientisa ir lygi, ir nebelips prie rankų.
Uždengti ir palikti kilti šiltoje vietoje 1-2 valandas (kol padvigubės).
Tešlą padalinti į dvi dalis, iš jų suformuoti kepaliukus, pridengti rankšluosčiu ir palikti kilti dar apie pusę valandos.
Pašauti į iki 190 C įkaitintą orkaitę ir kepti 35-40min.




Receptas nuo linų sėmenų pakelio :)
Tags: duona, veganiški
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 4 comments