?

Log in

No account? Create an account

Naujienos/ News

Atsirado Kvepiančio Urvo FACEBOOK puslapis!
Tapkite fanais ir sekite naujienas. Nuoroda kairėje.

Scroll down for recipes' English versions.



Melionų šerbetas

Man labai patinka svajoti. Patinka, kai svajonės pildosi. Bet dar labiau patinka, kai neišsipildo.

Man patinka eiti gėlėta pieva, švelniai liesti žiedus ir svajoti apie snaiges. Apie žiemą. Tačiau nepatinka, kai ateina žiema. Tada svajonės dingsta ir nebelieka to kone sakrališko laukimo, minčių apie imbierinius sausainėlius, cinamoną ir mandarinus. O žiemą ir vėl imu ilgėtis vasaros. Ir taip metai iš metų, sezonas po sezono.

"Duok žmogui saulę ir jis ilgėsis ledo" - sakė J. V. Gėtė. Ilgą laiką galvojau, kad ne, nebūtinai, nes galima džiaugtis tuo, kas vyksta čia ir dabar. Žinoma galima. Aš ir džiaugiuosi. Išmokau džiaugtis. Tačiau ilgesys - tai dar vienas džiaugsmas. Kas sako, kad ilgesys turi asocijuotis su liūdesiu? Laukti gera. Gera ir svajoti.


Melionų šerbetas

Reikės:

*900ml sutrinto meliono;
*3 šaukštų citrinos sulčių;
*3 šaukštų ryžių (arba kitokio) sirupo;
*šaukšto smulkintų mėtų;
*0,5 šaukšto malto kardamono.


Visus ingredientus susrinti smulkintuvu ar virtuvės kombainu.
Masę dėti į šaldymo kamerą ir šaldyti iki norimo kietumo mamaišant kas 2-3 valandas šakute.
Papuošti mėtomis.




English version


Melon sorbet

Ingredients:

*900ml mashed melon;
*3 tablespoons lemon juice;
*3 tablespoons rice (or another) syrup;
*1 tablespoon chopped mints;
*0,5 tablespoon ground cardamom.


Put all ingrediends into food processor and blend eveything until smooth.
Pour it into bowl, place into freezer and freeze until it gets desirable toughness. Stir with a fork every 2-3 hours.
Garnish with mint leaves.

Braškių tortas

Kaip mėgstu vasarą! Tada nuolat kažkas vyksta. Vyksta gyvenimas - ne aplink mane, o kartu su manimi. Kelionės, tranzavimai, ssusitikimai su draugais and so on.

Vakar vakare žiūrėjau filmą. Tiksliau, serialą, atsisiųstą per torrentus. Baigiau žiūrėti maždaug pusę dviejų, o tada man kažkas paskambino ir kvietė į Kauną. Nuoširdžiai nežinau, kas, tik įtariu.

O rytoj trims dienoms važiuosiu prie ežero. Su palapine, kurios neturiu. Bet kas nors vis tiek turės.

Tortą, beje, gaminau neseniai. Sesers gimtadienis buvo. Kaip tokios progos neišnaudoti? Išnaudojau. Tik, deja, nuotraukos ne tokios, kokių norėjau. Visi baisiai skubėjom valgyti, o fotografuoti dovanų vežtą tortą kažkaip nei šis, nei tas... Tad fotografijos irgi atitinkamos. Bet pagaliau papuošiau taip, kaip planavau. Žodžiu, tortas savam stiliuj - veganiškas ir... Na... Skanus :)


Braškių tortas
(20m skersmens)

Reikės:

biskvitui
*1,5 puodelio miltų;
*2 šaukštelių kepimo miltelių;
*0,75 puodelio cukraus;
*0,75 puodelio sojos (ar kitokio) pieno;
*šaukštelio vanilės esensijos;
*šaukštelio migdolų esensijos;
*0,25 puodelio aliejaus;
*kupino šaukšto sojos miltų;
*3 šaukštų vandens;
braškiniam pertepimui
*1,5-2 bananų (priklausomai nuo dydžio);
*1,5 puodelio sojos (ar kitokio) pieno;
*puodelio pjaustytų brašių;
*puodelio cukraus;
*2 šaukštų agaro miltelių.


Sumaišyti sojos miltus su vandeniu, atidėti.
Dubenyje sumaišyti miltus ir kepimo miltelius.
Kitame dubenyje išplakti pieną su sojos miltų mišiniu, suberti cukrų, vanilės ir migdolų esensijas, aliejų ir vėl gerai išplakti.
Į drėgną mišinį suberti miltus, viską išmaišyti, pašauti į 180 C orkaitę ir kepti apie pusvalandį.
Iškepusį ir atvėsusį biskvitą perpjauti išilgai į tris dalis.

Suberti agaro miltelius į sojos pieną ir palikti, kad išbrinktų.
Braškes su cukrumi susmulkinti maisto smulkintuvu iki vientisos tyrės.
Pieną su agaro milteliais užvirinti, išmaišyti kol agaras ištirps.
Pieną pilti į plaktuvą su braškėmis ir dar kartą viską gerai išplakti.
Palikti kol šiek tiek atvės (atsargiai, kad nesustingtų!).
Tuo tarpu nulupti bananus, supjaustyti riekelėmis ir pusę jų išdėlioti ant pirmojo biskvito.
Ant bananų pilti maždaug trečdalį pertepimo ir jį uždengti antruoju biskvitu.
Ant jo dėti likusius bananus, pilti dar trečdalį pertepimo ir uždengti paskutiniuoju biskvitu.
Ant jo pilti likusį pertepimą, papuošti vaisiais.
Aš puošiau braškėmis ir apliejau agaro žele.




English version

Strawberry cake
(20cm size)

Ingredients:

sponge bisquite
*1,5 cups flour;
*2 teaspoons baking powder;
*0,75 cup sugar;
*0,75 cup soy (or another) milk;
*1 teaspoon vanilla axtract;
*1 teaspoon almond extract;
*0,25 cup oil;
*1 fraught tablespoon soy flour;
*3 tablespoons water
strawberry filling
*1,5-2 bananas;
*1,5 cup soy (or another) milk;
*1 cup chopped strawberries;
*1 cup sugar;
*2 tablespoons agar-agar powder.


Mix together soy flour and water, put aside.
In a bowl mix flour and baking powder.
In another bowl beat milk with soy flour mixture, add sugar, vanilla and almond extracts, oil and beat again.
Add dry ingredients into wet, stir together, pour into cake pan and bake in 180 C temperature oven for about 30min.
Let cool and cut sponge bisquit into three layers.

Add agar agar powder into soy milk and let bloat for some minutes.
Put strawberries and sugar into blender or food procesor and blend until smooth.
Bring milk with agar agar to the boil and stir until agar agar is dissolved.
Let cool (but be careful - it solidifies quite quickly!).
Meanwhile peel and slice bananas, put half of them on the first cake layer.
Pour a third of filling on the bananas and put second cake layer on it.
On a sacond layer put the remaining bananas, pour second third of filling and cover with third cake layer.
On the third cake layer pour the remaining filling and garnish with fruits.
I garnished with strawberries and sprinkled with agar agar jelly.



Biskvitas pagal knygą How It All Vegan

Šparagų daugiaryžis

Man taiiip nuoširdžiai nesmagu už šitokį ilgą nerašymą, kad nebežinau, nuo ko pradėt. Produktyvumo nulis. Ne ne, ne gaminime, žinoma. Rašyme. Prigaminau tikrai daug, tačiau net neįsivaizduoju, kada visa tai išvys dienos, o tiksliau, ekrano šviesą. Kelios duonos, keli daugiaryžiai, daugybė sriubų... Na tiesiog. O rašyt neišeina. Žodžiai stringa kažkur ties riešais, o gal net alkūnėmis, o pirštai lyg protestuodami atsisako rinkti ir taip sunkiai išstenėtą tekstą.  Todėl ir nerašiau. Atostogavau, tarkim taip.

Ir visai neseniai, žiūrėdama "Virtuvės košmarus" išgirdau, kad šparagai laikomi brangiausia daržove. Čia, kaip supratau, dėl jų sezoniškumo, nes žiemą šių gėrybių keblu gauti. Kaip žinia, jie labai naudingi organizmui. Tiek jau to, apie naudą nepasakosiu, nes internetas žino daugiau už mane - jo ir vertėtų klausti.

Dabar iš kur gavau šparagų? Ogi iš miško. Taip taip, ne iš daržo, darželio, ne prekybos centrų, ne turgų ir net ne šaldytų. Man, švelniai tariant, nuskilo, kad žinau, kurioj vietoj gamtoje jie auga. Prasisuku labai pigiai (kiek kainuoja vaikščiojimas?), o dar žinant, kad jie iš miško (supraskit - ekologiški), išvis smagu. Baisiai gaila, kad jų sezonas toks trumpas. Bet, naudojantis proga, gaminu iš jų. Daugiaryžį. Skamba labai prabangiai ir gurmaniškai (patikėkit, taip ir yra ;)), tad siūlau išmėginti.


Daugiaryžis su šparagais
(2 porcijos)

Reikės:

*180g Arborio ryžių;
*250g šparagų;
*svogūno;
*šlakelio aliejaus;
*~0,5 litro daržovių sultinio;
*pipirų.

Šparagus nuplauti, nupjaustyti galiukus, o likusius stiebus supjaustyti nedideliais griežinėliais.
Supjaustyti svogūną.
Keptuvėje įkaitinti aliejų, į jį suberti pjaustytą svogūną, ir šparagų galiukus.
Patroškinti kol galiukai suminkštės, tada juos išimti, suberti ryžius ir paskrudinti maždaug minutę.
Įpilti 2-3 samčius sultinio ir palikti virti.
Įmaišyti pjaustytus šparagų stiebus.
Kai ryžiai sugers skystį, įpilti dar sultinio. Neleisti ryžiams perdžiūti!
Palaipsniui supilti visą sultinį kol ryžiai išvirs ir bus minkšti.
Daugiaryžį dėti į lėkštes, papuošti atidėtomis šparagų viršūnėlėmis, pabarstyti pipirais ir patiekti.




English version

Asparagus risotto
(2 servings)

Ingredients:
*180g Arborio rice;
*250g asparagus;
*1 onion;
*a dash of oil;
*~0,5 liter vegetable broth;
*black pepper.


Wash asparagus, cut the tips and slice the rest part of stalk.
Chop the onion.
In a saucepan heat the oil, put chopped onion and asparagus' tips.
Steam until tips are tender, then remove them from heat and set aside.
Add rice and toast for about 1 minute.
Add 2-3 ladles of vegetable broth and cook.
Stir in sliced asparagus stalks.
Once rice absorbed all liquid, add more broth. Don't let rice to get too dry!
Gradually add all broth until rice are tender. You don't need to overcook them.
Serve risotto in the plates garnishing kept aside tips and sprinklins with pepper.

Svogūno laiškų paplotėliai

Neseniai galvojau, kad iš blogo dingsiu ilgam, nes išsimaudžiau su fotoaparatu. Tiesiogine šių žodžių prasme. Upė atrodė iki kelių, todėl nusprendžiau ją perbristi ir taip greičiau atsidurti namie, kadangi buvau kitoje jos pusėj. Bridau. Žingsnis - iki kelių, žingsnis - iki pusės, žingsnis - virš galvos... Ir jau plaukiu. Su visa rankine, kurioje du telefonai (kažkokstaiviarslininkas), užrašų knygutė, piniginė, raktai ir, žinoma, fotoaparatas. Kitoje rankoje batai - dideli ir sunkūs, o ypač nuo vandens. Išsimaudžiau. Išplaukiau. Fotoaparatas kurį laiką neveikė, bet didžiajai mano laimei - pasveiko. O dabar galit pamėginti įsivaizduoti visą šį nutikimą ir smagiai pasijuokti.

Jau?

Gerai. Aš irgi juokiuosi prisiminus, o dar smagiau prisiminti draugų žinutes, kai ryte klausė, kaip jaučiuosi. Puikiai jaučiausi. Tikrai. Be ironijos. Neskaitant fotoaparato, kuris buvo jau apverktas. Bet šaunuolis, pasveiko. Pagarba ir meilė jam.

Ir šiaip vasara. O vasarą reikia maudytis. Aš savąjį sezoną jau atidariau. Keista, anksčiau už vandens gyventoją A.


Svogūno laiškų paplotėliai
(8 paplotėliai)

Reikės:

*2,5 puodelio miltų;
*puodelio verdančio vandens;
*0,5 šaukštelio druskos;
*šaukšto juodgrūdės (bet nebūtina);
*~3 šaukštų margarino;
*saujos svogūnų laiškų.


Miltus sumaišyti su druska ir juodgrūde, įpilti verdančio vandens, gerai išmaišyti ir palikti maždaug valandai.
Tešlą padalinti į 8 dalis.







Lengviausia tai padaryti susukus į "šlangą" ir supjausčius :)







Imti vieną dalį, ją plonai iškočioti, patepti margarinu ir apibarstyti svogūno laiškais.








Kažkuo priminė šimtalapio gamybos procesą.






Tada suvynioti į "gyvatę"...








Reikia gerai pasibarstyti stalą miltais, kad neliptų.







...o tą gyvatę - į "sraigę".








Žodžiu, tas visas vyniojimas pakankamai smagus buvo :)







Tada "sraigę" plonai iškočioti.







Per daug nespaudžiant, nes jei daug svogūnų laiškų, jie gali išlįsti.






Keptuvę vos vos patepti aliejumi, tiesti paplotėlį ir kepti iš abiejų pusių kol gražiai pagels.
Skanu su sojos padažu.




Now let's talk in English... :)


Green onion pancakes
(8 pancakes)

Ingredients:

*2,5 cups all purpose flour;
*1 cup boiling water;
*0,5 teaspoonsalt;
*1 tablespoon nigella seeds (optional);
*~3 tablespoons margarine;
*a handful of chopped green onions.


Mix flour with nigella seeds and salt, add boiling water, mix again and leave for about one hour.
Divide dough into 8 pieces.







It is easier to do that rolling dough into a roll and cutting.







Take one piece of dough, roll in out into a big circle, spread a thin layer of margarine and sprinkle some green onions.






It reminded me making
Šimtalapis :)








Then roll it into tube...




You should sprinkle the surface with flour well - that prevents from sticking.









...and the make a "snail"








I had a lot fun making this :)






Then thinly roll your "snail".








Be careful not to press too much - onions may peep out the dough.






Lightly grease pan with the oil, put a pancake on it and fry each side for some minutes until it is crisp, golden and a nice browned.
Very tasty with soy sauce.



Šaltinis: Nook and Pantry

Kepintų pastarnokų ir kriaušių sriuba

Žinot, įsimylėjau!

Ir prisiminiau užmirštą daržovę - pastarnoką. Beje, labai nebloga daržovė. Skoniu šiek tiek primena morką, tik kietesnė ir mažiau saldi. Nežinau, kaip aš anksčiau jos nebuvau įsimylėjusi. Gaminau, beje, jau senokai. Kai tik pati pradžia jų buvo ir viena šaknis kainavo apie 5 litus turgelyje. Štai, kaip atrodo pastarnokas:

Nuotrauka iš
http://wontyoubemycubemate.wordpress.com/2009/05/30/stumping-the-cashier/

Tai va, pažinsim. Visi.

"Šiandien taip elegantiškai sninga
Sninga žemėn medžių žiedais..." 


- rašė A. Miškinis. Sninga šiandien. Net ne žiedais, o mažais pūkučiais, sklandančiais ir plevenančiais ore. Atrodo tokie minkšti, peršviečiami. Gražus visgi oras. Apskritai viskas gražu. Drugeliai ir varvantis vaškas nuo žvakės. Vaje, kokia romantika.


Kepintų pastarnokų ir kriaušių sriuba
(4 porcijos)

Reikės:

*1 kg pastarnokų;
*2 kriaušių;
*svogūno;
*šaukšto aliejaus;
*druskos, pipirų;
*puodelio balzaminio acto;
*4 puodelių sultinio.


Daržoves supjaustyti kubeliais, sumaišyti su prieskoniais ir aliejumi, paskleisti ant kepimo skardos ir kepti 230 C temperatūoje 40min kas 10 min išimant pamaišyti, kad vienodai apkeptų.
Tuo tarpu užvirinti balzaminį actą ir virti 10-15min, kol pasidarys sirupas.
Daržoves sutrinti su sultiniu, jei reikia, pakaitinti ir išpilstyti į dubenėlius.
Ant viršaus pašlakstyti balzaminio sirupo.




English version


Roasted parsnip and pear soup
(4 servings)

Ingredients:

*1 kg parsnip;
*2 pears;
*onion;
*1 tablespoon oil;
*salt and pepper;
*1 cup balsamic vinegar;
*4 cups vegetable bouillon.

Dice all vegetables, mix with spice and oil, spread onto a roasting pan, and roast in 230 C oven for 40min, stirring every 10min.
Meanwhile bring balsamic vinegar to boil and simmer constantly stirring about 10-15min or until syrupy.
When the vegetables are ready, in a food procesor or blender blend them with bouillon until creamy.
Heat if needed, pour into bowls and drizzle balsamic syrup.



Adaptuota pagal Recipeland

Profile

zalia_varna
Žalia Varna

Latest Month

January 2011
S M T W T F S
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

ESU IR DALYVAUJU:




Kvepiantis Urvas



Kviečiame dalyvauti!

Prisijunk ir tu!

Mano kontaktas:
niam-niam@slapta.lt

Ir dar:

Būk atsakingas


Savaitės skanumynas
Pati skaniausia pica!

Syndicate

RSS Atom
Powered by LiveJournal.com
Designed by chasethestars